Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A jó puncs nem pancs!
  2014-11-27 21:38:39, csütörtök
 
   
  A jó puncs nem pancs!

A téli, ünnepi italkínálat egyik kedvence a puncs. Az angol eredetű ital könnyen összeállítható, rengeteg változata létezik, s ezeket alkoholos vagy alkoholmentes kiadásban is elkészíthetjük.

A puncs történetében nincs semmi meglepő. A XVII. század angol matrózai számára a munka és a tengeren való végtelen hánykódás ellenszereként használt sör jelentette az egyik legfőbb vigaszt. Sajnos a sör hamar elfogyott, vagy a behajózni kívánt vidék meleg éghajlatának köszönhetően megbuggyant. A Brit Kelet-indiai Társaság matrózai pedig ital nélkül maradtak, amire - az egyik angol, puncsról szóló anyag csodálatos megfogalmazása szerint - igen rosszul reagáltak.

Ennél finomabban nehéz kifejezni, hogy komoly alkoholelvonási tünetekkel küzdhettek a kor tengerészei, lázadás fenyegethetett, amit bölcsen a helyi alapanyagok gyors megismerésével és azok alkoholos itallá történő alakításával orvosoltak. Így született a puncs.





Illatos és fűszeres, ünnepi ital a puncs

A punch (Panc) szanszkritül ötöt jelent, amely az ital jellegére és a benne lévő alkotóelemekre utal, úgymint erős (alkohol), gyenge (víz), édes (cukor), savanyú (citrusfélék) és fűszeres. Az öt elemből felépülő ital hamar elterjedt a matrózok körében, és természetesen - az ő hazatérésüket követően - Angliában is hamar teret hódított. A brit gyarmatokon is gyorsan meghonosodott, olyannyira, hogy feljegyzések bizonyítják: az amerikai alapító atyák a Függetlenségi Nyilatkozat aláírása után punccsal ünnepeltek.

Angliában az alkoholos puncs szárnyalásának Viktória királynő szigora vetett véget, az ő intézkedéseinek köszönhetően ma már inkább a gyerekzsúrokhoz köthető az angol puncs, és nem a felnőttek kedvelt italaként emlegetjük.





Gyümölccsel gazdagítva partikra,bulikra is tökéletes a puncs

Az eredeti puncs alapját a rum képezte, ehhez jöttek a különféle citrusfélék és fűszerek, amelyek az ital jellegét megadták, de az igazat megvallva, a puncs szabályai nincsenek kőbe vésve, nyugodtan kísérletezhetünk a nekünk szimpatikus alapanyagokkal.

A puncs alkoholtartalmáról nem csak a rum gondoskodhat. Az italunkat készíthetjük víz helyett pezsgővel, adhatunk hozzá almabort, vörösbort, fehérbort is. Az alkoholtartalmú alapok mellett jól teljesít a tea, a tej, a különféle szűrt vagy szűretlen gyümölcslevek, vagy épp a gyömbérsör.

Természetesen magát a rumot is lecserélhetjük más alkoholra, készülhet a puncs gin, aperol, tequila, whiskey, különféle likőr vagy épp vodka alapokon is. Ilyen például az 1835-ös születésű Garrick Club puncs, amely ginnel készül, vagy a Sanyal puncs, amelynek alapját a perui pisco adja, s amihez darjeeling tea, valamint ananászlé társul, és citrommal, chilivel ízesítik.





A fűszerek adják mega puncs ünnepi jellegét

A puncs fűszerei általában a klasszikus édességhez használt fűszerek (fahéj, szegfűszeg, vanília, csillagánizs) de emellett szerecsendió, szegfűbors, kardamom, chili, cayenne bors, gyömbér, koriandermag, feketebors is nyugodtan szerepelhet az összeállításban. Az italhoz 3-4 fűszernél többet nem érdemes használni, mert a puncs jellegzetes citrusos aromájának is érvényre kell jutnia.

A citrusosságot nem feltétlen egy citrom lehámozott héjával kell megadnunk: nyugodtan használhatunk narancslevet, citromlevet, adhatunk az italhoz lime levelet, de thai citromfűvel vagy épp citromos kakukkfűvel is megbolondíthatjuk az italt. A zöldfűszerek közül nyugodtan a puncshoz illeszthetjük még a mentát, illetve a citromfüvet is.





A citrusfélék nem maradhatnak el a puncsból

A puncsot ihatjuk melegen vagy hidegen. A téli hónapokban inkább a forralt, meleg puncsokat érdemes fogyasztani, a hideg, fagylalttal, jégkockával kínált puncsok ideje inkább a nyár. A meleg puncs jó kiegészítője a téli vendégeskedéseknek, hűvös estéknek. Könnyen elkészíthető, nagyobb bólés tálban kínálva igen látványos finomság.

A puncsot édesíthetjük cukorral (érdemes barna nádcukorral kísérletezni), adhatunk hozzá mézet vagy bármilyen más természetes édesítőszert. Az édességet természetesen befolyásolhatjuk a hozzáadott gyümölcslevekkel is. A levek mellett a puncshoz adhatunk apróra vágott gyümölcsöt vagy különféle aszalványokat is, amelyek nem csak édesítik az italt, hanem igazi ízesszenciává válnak, ha kellő idei hagyjuk ázni az elkészült keverékben. A gyümölcsök közül kedvelt az alma, a banán, az ananász, a narancs, az érett körte, szilva vagy a bogyós gyümölcsök.





A hideg téli esték fénypontja lehet egy pohár forró puncs

Pancsoljunk egy puncsot!

Hozzávalók 2 pohárhoz:

Narancsos puncs
Alaposan megmosunk 1 citromot és 1 narancsot, és a héjukat lereszeljük. Felforralunk 3 dl vizet a gyümölcsök héjával, 1/2 rúd félbevágott vaníliával és 2 evőkanál cukorral. 3 evőkanál citromlevet és 1 dl narancslevet keverünk hozzá. Beleöntünk 1/2 dl rumot és 1 dl fehérbort, összeforrósítjuk.

Almapuncs
Felforralunk 5 dl almalevet 1 rúd fahéjjal és 1 db meghámozott és cikkekre vágott almával. Ha forró, elzárjuk, és 2 evőkanál pálinkát adunk hozzá. Bögrébe öntve azonnal fogyasztjuk.

Ananászos puncs
Apró kockákra vágunk 2 szelet ananászt, megszórjuk 2 teáskanál porcukorral, 2 dl vörösbort locsolunk rá, majd 1 órát állni hagyjuk. Ezután felforraljuk 1,5 dl fekete teával, majd a tűzről levéve 2 evőkanál citromlével ízesítjük, forrón kínáljuk.

Vadásztea
Megfőzünk 4 dl fekete teát, cukorral ízesítjük, majd hozzáöntünk 1 dl fehérbort és 1/2 dl barna rumot, forrón fogyasztjuk.

Almás forralt bor
Felforrósítunk 2 dl almalevet (ne forraljuk sokáig), belekeverünk felkockázott almát, 2 szelet citromot, egy csipet fahéjjal és cukorral ízesítjük, majd hozzáöntünk 2 dl fehérbort, és azonnal kínáljuk.

Szőlős forralt bor
Felforralunk 1,5 dl piros szőlőlevet és 1,5 dl vizet. Hozzáadunk 1 citromkarikát, csipetnyi szegfűszeget és fahéjat, majd cukorral ízesítjük. Hozzáöntünk 2 dl vörösbort és 1 marék leszemezett szőlőt, 2-3 perc pihentetés után forrón kínáljuk.





Szinte számtalan változatban készülhet puncs - az alapanyagokkal és a fűszerekkel is játszhatunk

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Címkék: összeforrósítjuk, kísérletezhetünk, befolyásolhatjuk, gyümölcslevekkel, intézkedéseinek, gyerekzsúrokhoz, alkoholelvonási, összeállításban, alkoholtartalmú, lecserélhetjük, megismerésével, összeállítható, fenyegethetett, felforrósítunk, elkészíthetjük, ellenszereként, alapanyagokkal, szárnyalásának, megfogalmazása, alkotóelemekre, ízesszenciává, függetlenségi, citrusosságot, gyümölcslevek, természetesen, használhatunk, illeszthetjük, hazatérésüket, meghonosodott, aszalványokat, alkoholmentes, citromkarikát, narancslevet, szegfűszeget, zöldfűszerek, felforralunk, angol eredetű, puncs történetében, tengeren való, egyik legfőbb, behajózni kívánt, egyik angol, helyi alapanyagok, ital jellegére, benne lévő, matrózok körében, brit gyarmatokon, amerikai alapító, alkoholos puncs, gyerekzsúrokhoz köthető, angol puncs, felnőttek kedvelt, Brit Kelet-indiai Társaság, Függetlenségi Nyilatkozat, Garrick Club,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Szép estét kedves látogatóimna...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nagyi telefonál  Akik bántanak téged  Png lepke  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Png kutya  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Jó éjszakát  Png csokor  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png kutya  Nagyi telefonál  Kerüld el az evangélium örömén...  Jó éjszakát  Png nő  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Nevem  Kerüld el az evangélium örömén...  Gonosz démon-álarc  Örülök, hogy látlak!  Jó éjszakát  Alvó cicák  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Tavaszi kép  Alázat  Facebookon kaptam  Png cica  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Png nő  Akarat  Szívem  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Makszim Gorkij gondolata  Kellemes délutánt kívánok  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Zilahy Lajos gondolata  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png csokor  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Reggel van  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Elköszönt 
Bejegyzés Címkék
angol eredetű, puncs történetében, tengeren való, egyik legfőbb, behajózni kívánt, egyik angol, helyi alapanyagok, ital jellegére, benne lévő, matrózok körében, brit gyarmatokon, amerikai alapító, alkoholos puncs, gyerekzsúrokhoz köthető, angol puncs, felnőttek kedvelt, eredeti puncs, különféle citrusfélék, ital jellegét, igazat megvallva, puncs szabályai, nekünk szimpatikus, italunkat készíthetjük, alkoholtartalmú alapok, különféle szűrt, 1835-ös születésű, perui pisco, fűszerek adják, puncs fűszerei, klasszikus édességhez, citrom lehámozott, italhoz lime, zöldfűszerek közül, puncshoz illeszthetjük, puncsot ihatjuk, téli hónapokban, meleg puncs, puncsot édesíthetjük, édességet természetesen, hozzáadott gyümölcslevekkel, levek mellett, puncshoz adhatunk, elkészült keverékben, gyümölcsök közül, érett körte, bogyós gyümölcsök, hideg téli, pohár forró, héjukat lereszeljük, gyümölcsök héjával, tűzről levéve, csipet fahéjjal, összeforrósítjuk, kísérletezhetünk, befolyásolhatjuk, gyümölcslevekkel, intézkedéseinek, gyerekzsúrokhoz, alkoholelvonási, összeállításban, alkoholtartalmú, lecserélhetjük, megismerésével, összeállítható, fenyegethetett, felforrósítunk, elkészíthetjük, ellenszereként, alapanyagokkal, szárnyalásának, megfogalmazása, alkotóelemekre, ízesszenciává, függetlenségi, citrusosságot, gyümölcslevek, természetesen, használhatunk, illeszthetjük, hazatérésüket, meghonosodott, aszalványokat, alkoholmentes, citromkarikát, narancslevet, szegfűszeget, zöldfűszerek, felforralunk, feljegyzések, édesítőszert, felforraljuk, éghajlatának, kísérletezni, köszönhetően, történetében, kiegészítője, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2237
  • e Hét: 17109
  • e Hónap: 31014
  • e Év: 160721
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.