|
2014-11-27 21:38:39, csütörtök
|
|
|
|
|
|
A jó puncs nem pancs!
A téli, ünnepi italkínálat egyik kedvence a puncs. Az angol eredetű ital könnyen összeállítható, rengeteg változata létezik, s ezeket alkoholos vagy alkoholmentes kiadásban is elkészíthetjük.
A puncs történetében nincs semmi meglepő. A XVII. század angol matrózai számára a munka és a tengeren való végtelen hánykódás ellenszereként használt sör jelentette az egyik legfőbb vigaszt. Sajnos a sör hamar elfogyott, vagy a behajózni kívánt vidék meleg éghajlatának köszönhetően megbuggyant. A Brit Kelet-indiai Társaság matrózai pedig ital nélkül maradtak, amire - az egyik angol, puncsról szóló anyag csodálatos megfogalmazása szerint - igen rosszul reagáltak.
Ennél finomabban nehéz kifejezni, hogy komoly alkoholelvonási tünetekkel küzdhettek a kor tengerészei, lázadás fenyegethetett, amit bölcsen a helyi alapanyagok gyors megismerésével és azok alkoholos itallá történő alakításával orvosoltak. Így született a puncs.
Illatos és fűszeres, ünnepi ital a puncs
A punch (Panc) szanszkritül ötöt jelent, amely az ital jellegére és a benne lévő alkotóelemekre utal, úgymint erős (alkohol), gyenge (víz), édes (cukor), savanyú (citrusfélék) és fűszeres. Az öt elemből felépülő ital hamar elterjedt a matrózok körében, és természetesen - az ő hazatérésüket követően - Angliában is hamar teret hódított. A brit gyarmatokon is gyorsan meghonosodott, olyannyira, hogy feljegyzések bizonyítják: az amerikai alapító atyák a Függetlenségi Nyilatkozat aláírása után punccsal ünnepeltek.
Angliában az alkoholos puncs szárnyalásának Viktória királynő szigora vetett véget, az ő intézkedéseinek köszönhetően ma már inkább a gyerekzsúrokhoz köthető az angol puncs, és nem a felnőttek kedvelt italaként emlegetjük.
Gyümölccsel gazdagítva partikra,bulikra is tökéletes a puncs
Az eredeti puncs alapját a rum képezte, ehhez jöttek a különféle citrusfélék és fűszerek, amelyek az ital jellegét megadták, de az igazat megvallva, a puncs szabályai nincsenek kőbe vésve, nyugodtan kísérletezhetünk a nekünk szimpatikus alapanyagokkal.
A puncs alkoholtartalmáról nem csak a rum gondoskodhat. Az italunkat készíthetjük víz helyett pezsgővel, adhatunk hozzá almabort, vörösbort, fehérbort is. Az alkoholtartalmú alapok mellett jól teljesít a tea, a tej, a különféle szűrt vagy szűretlen gyümölcslevek, vagy épp a gyömbérsör.
Természetesen magát a rumot is lecserélhetjük más alkoholra, készülhet a puncs gin, aperol, tequila, whiskey, különféle likőr vagy épp vodka alapokon is. Ilyen például az 1835-ös születésű Garrick Club puncs, amely ginnel készül, vagy a Sanyal puncs, amelynek alapját a perui pisco adja, s amihez darjeeling tea, valamint ananászlé társul, és citrommal, chilivel ízesítik.
A fűszerek adják mega puncs ünnepi jellegét
A puncs fűszerei általában a klasszikus édességhez használt fűszerek (fahéj, szegfűszeg, vanília, csillagánizs) de emellett szerecsendió, szegfűbors, kardamom, chili, cayenne bors, gyömbér, koriandermag, feketebors is nyugodtan szerepelhet az összeállításban. Az italhoz 3-4 fűszernél többet nem érdemes használni, mert a puncs jellegzetes citrusos aromájának is érvényre kell jutnia.
A citrusosságot nem feltétlen egy citrom lehámozott héjával kell megadnunk: nyugodtan használhatunk narancslevet, citromlevet, adhatunk az italhoz lime levelet, de thai citromfűvel vagy épp citromos kakukkfűvel is megbolondíthatjuk az italt. A zöldfűszerek közül nyugodtan a puncshoz illeszthetjük még a mentát, illetve a citromfüvet is.
A citrusfélék nem maradhatnak el a puncsból
A puncsot ihatjuk melegen vagy hidegen. A téli hónapokban inkább a forralt, meleg puncsokat érdemes fogyasztani, a hideg, fagylalttal, jégkockával kínált puncsok ideje inkább a nyár. A meleg puncs jó kiegészítője a téli vendégeskedéseknek, hűvös estéknek. Könnyen elkészíthető, nagyobb bólés tálban kínálva igen látványos finomság.
A puncsot édesíthetjük cukorral (érdemes barna nádcukorral kísérletezni), adhatunk hozzá mézet vagy bármilyen más természetes édesítőszert. Az édességet természetesen befolyásolhatjuk a hozzáadott gyümölcslevekkel is. A levek mellett a puncshoz adhatunk apróra vágott gyümölcsöt vagy különféle aszalványokat is, amelyek nem csak édesítik az italt, hanem igazi ízesszenciává válnak, ha kellő idei hagyjuk ázni az elkészült keverékben. A gyümölcsök közül kedvelt az alma, a banán, az ananász, a narancs, az érett körte, szilva vagy a bogyós gyümölcsök.
A hideg téli esték fénypontja lehet egy pohár forró puncs
Pancsoljunk egy puncsot!
Hozzávalók 2 pohárhoz:
Narancsos puncs
Alaposan megmosunk 1 citromot és 1 narancsot, és a héjukat lereszeljük. Felforralunk 3 dl vizet a gyümölcsök héjával, 1/2 rúd félbevágott vaníliával és 2 evőkanál cukorral. 3 evőkanál citromlevet és 1 dl narancslevet keverünk hozzá. Beleöntünk 1/2 dl rumot és 1 dl fehérbort, összeforrósítjuk.
Almapuncs
Felforralunk 5 dl almalevet 1 rúd fahéjjal és 1 db meghámozott és cikkekre vágott almával. Ha forró, elzárjuk, és 2 evőkanál pálinkát adunk hozzá. Bögrébe öntve azonnal fogyasztjuk.
Ananászos puncs
Apró kockákra vágunk 2 szelet ananászt, megszórjuk 2 teáskanál porcukorral, 2 dl vörösbort locsolunk rá, majd 1 órát állni hagyjuk. Ezután felforraljuk 1,5 dl fekete teával, majd a tűzről levéve 2 evőkanál citromlével ízesítjük, forrón kínáljuk.
Vadásztea
Megfőzünk 4 dl fekete teát, cukorral ízesítjük, majd hozzáöntünk 1 dl fehérbort és 1/2 dl barna rumot, forrón fogyasztjuk.
Almás forralt bor
Felforrósítunk 2 dl almalevet (ne forraljuk sokáig), belekeverünk felkockázott almát, 2 szelet citromot, egy csipet fahéjjal és cukorral ízesítjük, majd hozzáöntünk 2 dl fehérbort, és azonnal kínáljuk.
Szőlős forralt bor
Felforralunk 1,5 dl piros szőlőlevet és 1,5 dl vizet. Hozzáadunk 1 citromkarikát, csipetnyi szegfűszeget és fahéjat, majd cukorral ízesítjük. Hozzáöntünk 2 dl vörösbort és 1 marék leszemezett szőlőt, 2-3 perc pihentetés után forrón kínáljuk.
Szinte számtalan változatban készülhet puncs - az alapanyagokkal és a fűszerekkel is játszhatunk
WM
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-ital,szörp,gyümölcs |
|
Címkék: összeforrósítjuk, kísérletezhetünk, befolyásolhatjuk, gyümölcslevekkel, intézkedéseinek, gyerekzsúrokhoz, alkoholelvonási, összeállításban, alkoholtartalmú, lecserélhetjük, megismerésével, összeállítható, fenyegethetett, felforrósítunk, elkészíthetjük, ellenszereként, alapanyagokkal, szárnyalásának, megfogalmazása, alkotóelemekre, ízesszenciává, függetlenségi, citrusosságot, gyümölcslevek, természetesen, használhatunk, illeszthetjük, hazatérésüket, meghonosodott, aszalványokat, alkoholmentes, citromkarikát, narancslevet, szegfűszeget, zöldfűszerek, felforralunk, angol eredetű, puncs történetében, tengeren való, egyik legfőbb, behajózni kívánt, egyik angol, helyi alapanyagok, ital jellegére, benne lévő, matrózok körében, brit gyarmatokon, amerikai alapító, alkoholos puncs, gyerekzsúrokhoz köthető, angol puncs, felnőttek kedvelt, Brit Kelet-indiai Társaság, Függetlenségi Nyilatkozat, Garrick Club,
|
|
|
|
A tömeg, a Mester, a módszer, ... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Radikális szeretet Szép estét kedves látogatóimna... Régi emberek, akikre máig büsz... Weöres Sándor - A hársfa mind ... Nagyi telefonál Akik bántanak téged Png lepke Facebookon kaptam Tavaszi kép Png kutya Mindig jusson idő nevetni Facebookon kaptam Kerüld el az evangélium örömén... A kételkedés kezelése Facebookon kaptam A boldog családok mind hasonló... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Nagyi telefonál Facebookon kaptam George Byron - Ahogy itt jár -... Facebookon kaptam Neked tudnod kell Nem méltó hozzád Facebookon kaptam Reménység és erő Krisztustól e... Facebookon kaptam A jó emberek mindig szépek mar... Jó éjszakát Png csokor Facebookon kaptam Ami embereknek lehetetlen, az... A tömeg, a Mester, a módszer, ... Kellemes vasárnapi kikapcsolód... Miért nem menti meg Jézus a jó... Png kutya Nagyi telefonál Kerüld el az evangélium örömén... Jó éjszakát Png nő Facebookon kaptam Hogyan éljünk boldogan, amíg m... Nevem Kerüld el az evangélium örömén... Gonosz démon-álarc Örülök, hogy látlak! Jó éjszakát Alvó cicák Szép estét kedves látogatóimna... Alázat Facebookon kaptam Kerüld el az evangélium örömén... Jónás Tamás – Végtelen b... Tavaszi kép Alázat Facebookon kaptam Png cica Alázat Szép estét kedves látogatóimna... Facebookon kaptam Mai harmónia kártyám Png nő Akarat Szívem Facebookon kaptam Mírjam barát... Makszim Gorkij gondolata Kellemes délutánt kívánok Miért nem menti meg Jézus a jó... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Png ház Facebookon kaptam Facebookon kaptam Németh László tollából Facebookon kaptam Akarat Facebookon kaptam Krisztinától Facebookon kaptam Jó éjszakát Zilahy Lajos gondolata A Megváltó szolgálatában Facebookon kaptam Facebookon kaptam Varga János Veniam - Fontos sz... Png csokor 69 éve hunyt el Albert Einstei... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam A tömeg, a Mester, a módszer, ... Még csak most kezdődik a nap Facebookon kaptam Reggel van Gyerekként sokat küzdöttünk az... Elköszönt
|
|
|
|
angol eredetű, puncs történetében, tengeren való, egyik legfőbb, behajózni kívánt, egyik angol, helyi alapanyagok, ital jellegére, benne lévő, matrózok körében, brit gyarmatokon, amerikai alapító, alkoholos puncs, gyerekzsúrokhoz köthető, angol puncs, felnőttek kedvelt, eredeti puncs, különféle citrusfélék, ital jellegét, igazat megvallva, puncs szabályai, nekünk szimpatikus, italunkat készíthetjük, alkoholtartalmú alapok, különféle szűrt, 1835-ös születésű, perui pisco, fűszerek adják, puncs fűszerei, klasszikus édességhez, citrom lehámozott, italhoz lime, zöldfűszerek közül, puncshoz illeszthetjük, puncsot ihatjuk, téli hónapokban, meleg puncs, puncsot édesíthetjük, édességet természetesen, hozzáadott gyümölcslevekkel, levek mellett, puncshoz adhatunk, elkészült keverékben, gyümölcsök közül, érett körte, bogyós gyümölcsök, hideg téli, pohár forró, héjukat lereszeljük, gyümölcsök héjával, tűzről levéve, csipet fahéjjal, összeforrósítjuk, kísérletezhetünk, befolyásolhatjuk, gyümölcslevekkel, intézkedéseinek, gyerekzsúrokhoz, alkoholelvonási, összeállításban, alkoholtartalmú, lecserélhetjük, megismerésével, összeállítható, fenyegethetett, felforrósítunk, elkészíthetjük, ellenszereként, alapanyagokkal, szárnyalásának, megfogalmazása, alkotóelemekre, ízesszenciává, függetlenségi, citrusosságot, gyümölcslevek, természetesen, használhatunk, illeszthetjük, hazatérésüket, meghonosodott, aszalványokat, alkoholmentes, citromkarikát, narancslevet, szegfűszeget, zöldfűszerek, felforralunk, feljegyzések, édesítőszert, felforraljuk, éghajlatának, kísérletezni, köszönhetően, történetében, kiegészítője, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 2237
- e Hét: 17109
- e Hónap: 31014
- e Év: 160721
|
|
|